ARAMA
Bozdoğan Belediyesi

Madran Dağı

Geri
Madran Dağı

Madran (Baba) Dağı: 1792 metre yüksekliğe sahip olup, batısında Çine ilçesi, güneydoğusunda Bozdoğan ilçesi, kuzeydoğusunda Yenipazar ilçesi, kuzeyinde Aydın Dalama kasabası bulunmaktadır. Dağ adını zirvesinde bulunan Madran Baba yatırından almaktadır.

 

Madranbaba Dağı, Menteşe Dağları'nın Doğu Menteşe Dağları bölümünün kuzey kısmını oluşturur. Güneyinde karstik erime çukurlarından dolayı Oyuklu Dağ adı verilen dağ bulunur.

Aydın'ın en yüksek dağlarından biri olan Madran Dağı'nın en yüksek yeri 1792 metrelik Madranbaba veya Topçambaba denilen zirvesidir. Dağda metamorfik kayaçlar yaygındır. Fıstık çamı, kızılçam karaçam, dağ karaağacı, akkavak ormanları, makilikler dağdaki hakim bitki örtüsüdür.

Üzerinde ve eteklerinde 150 civarında mahalle bulunmaktadır ve mahallelerin çoğunluğu dağ mahallesi olmasına rağmen mahalle halkları hayvancılık, meyvecilik (kestane, elma, keçiboynuzu, ceviz, zeytin vs.) ve orman (kesim, yangın ilk yardım, dikim vb.) işleri ile uğraşır. Kış aylarında karlarla kaplı Madran Dağının ormanlarının topraklarından çıkan suyun şişelenip pazarlaması yapılmaktadır.

Madran (Baba) Türbesi: Madran baba Dağı’nın doğu kesiminde bulunmaktadır, buraya ulaşım stabilize orman yollarıyla sağlanmaktadır. Yörenin en yüksek dağlarından biri olan Madranbaba Dağı zirvesinde bulunan Madran Baba yatırından alır. Madran Baba’nın kim olduğu ve nereden geldiği, hangi tarihlerde bu bölgede yaşadığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Türklerin Anadolu’da yayılmaya başladığı dönemlerde bölgeye gelmiş bir eren, derviş ya da bir Alevi Dedesi olduğu tahmin edilmektedir.

Ziyaretçiler buraya adak kurbanlarını kesmek ya da dua etmek için özellikle yaz aylarında gelmektedirler. Bozdoğan üzerinden zirveye çıkmak en kolay ve zahmetsiz yoldur.

Alamut Köyde geçim kaynağını oluşturan büyükbaş hayvancılık, pamuk, mısır, arpa ve buğdayla beraber gelişmiştir . Köyde günümüzde zeytincilik de büyük gelir kaynağı oluşturmaktadır.

Alamut köyünde Ağustos ayında Geleneksel Madran Baba Alevi Tahtacı Şenlikleri düzenlenmektedir.

Madran (Baba) Kimdir? Madran Baba Türbesi, bazı kaynaklara göre, Madran Baba’nın kim olduğu, nereden geldiği ve hangi dönemde yaşadığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, Türklerin Anadolu’ya geldiği devirlerde bölgeye yerleşmiş bir veli, bir gazi, derviş olduğu hakkında yaygın bir kanaat vardır. Madran Baba’yı, Evliya Çelebi’ninde ziyaret ettiği rivayet ediliyor.